Går vi mot nedrykk?

Etter 27 kamper ligger Brighton utsatt til på 16. plass, og kun 2 poeng over Cardiff på nedrykksplass. En høyst utsatt posisjon kun 9 serierunder før slutt. Hvordan vil dette ende, og er det så mørke skyer på horisonten som tabellposisjonen tilsier?

Med 27 poeng på 27 kamper tilsvarende 1 poeng i gjennomsnitt pr. kamp, så vil man naturlig nok ligge utsatt til for nedrykk fra Premier League til Championship. Brighton har riktignok en hengekamp til gode i forhold til de andre lagene rundt seg, men det er en meget tøff bortekamp mot Chelsea. Poeng i den kampen vil kun være å anse som en bonus, selv om Chelsea i enkelte perioder har vært ustabile, og manager Sarri forventes snarlig å bli erstattet.

Forrige sesong endte Brighton på 15. plass med 40 poeng. Swansea var det siste laget som rykket ned (18. plass) og endte med 33 poeng. Det er ikke utenkelig at den poenggrensen også gjelder i år, noe som betyr at Brighton bør minst ha 6 poeng til for å kunne overleve i Premier League. Hvis vi sammenligner Brighton i år kontra i fjor, så er poengsnittet vårt nøyaktig det samme. Etter 28 kamper i 2017/2018-sesongen, så hadde Brighton  28 poeng etter 28 kamper. Det vil med tap i hengekampen borte mot Brighton, så er vi kun 1 poeng bak fjorårets poengskjema.

Gjenstående kamper i årets sesong skal spilles mot Chelsea (B), Huddersfield (H), Crystal Palace (B), Cardiff City (H), Southampton (H), Tottenham (B), Bournemouth (H), Wolverhampton (B), Newcastle (H), Arsenal (B) og Manchester City (H). For det gode hjemmelaget Brighton finnes altså fortsatt gode muligheter for å avgjøre dette på egen hånd. Spesielt er hjemmekampene mot Huddersfield og Cardiff avgjørende å vinne, men det viktigste er ikke hvor poengene vinnes,  men at de vinnes. Av Brightons 27 poeng hittil, så er 19 poeng vunnet på hjemmebane. Sammenligner vi mot fjoråret så tok vi 6 poeng i tilsvarende oppgjør mot de gjenstående motstanderne som da var i Premier League. I tillegg møter vi Cardiff og Wolverhampton som begge er nyopprykkede fra Championship.

Det virker til å være 6 lag som kjemper for å unngå den siste nedrykksplassen. Fulham (17 poeng) og Huddersfield (14 poeng) må antas å være klare for nedrykk allerede. De lagene Brighton kjemper mot for å unngå nedrykk er: Cardiff (25 poeng), Southampton (27 poeng), Burnley (30 poeng), Crystal Palace (30 poeng) og Newcastle (31 poeng). Med unntak av Burnley så skal Brighton møte alle disse lagene, hvorav kun Crystal Palace på bortebane. En av de største utfordringene er at Southampton, Cardiff og Newcastle har begynt å vinne kamper igjen, mens Crystal Palace har vist bedre form. Derfor må Brighton sin trend snu umiddelbart.

Midt oppi det hele så spiller Brighton i FA-cupen, og har avansert til kvartfinale. Den skal spilles i midten av mars, noe som gjør at tidspunktet for  kampen mot Cardfiff må endres. Dette sørger da for et tettere kampprogram for Brighton enn for våre motstandere, og faren for mer slitne og skadede spillere. Akkurat skader har Brighton vært litt utsatt for i år, og spesielt to viktige spillere, Gross og Izquierdo, har vært mye ute denne sesongen. Izquierdo var forrige kamp tilbake i troppen, og fikk spille noen minutter, mens Gross måtte på nytt forlate banen med det som virker å være en ny skadeperiode. Andone er også nå tilbake etter en 3 kampers suspensjon.

Oppsummert hvis vi tar for oss gjenstående mostandere så skal det være mulig å ta de nødvendige 6-9 poengene som gjør oss helt trygge på en ny sesong i Premier League, men ingen resultater er sikre før dommeren har blåst av kampen. 

 

%d bloggere liker dette: