En spennende innspurt venter The Seagulls

Når 30 kamper er spilt kan man trygt si at det har vært en merkelig sesong for Brighton så langt. Til tider har laget imponert med svært godt spill, og borteseieren mot Liverpool i februar er et bevis på at laget kan yppe seg mot selv de beste når alt klaffer.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Det føles derfor litt surrealistisk å se at laget kun ligger på 16. plass i det 30 kamper spilt er passert. Enn så lenge er det en liten luke ned til Fulham på den fryktede 18. plassen, og i tillegg har London-laget flere kamper spilt. Men med et Newcastle som har fått opp dampen og ligger á poeng med Brighton per dags dato, er det viktig å sanke jevnt og trutt med poeng, slik at man plutselig ikke blir pustet i nakken av lagene som jaker på nedrykksplass.

Brighton har fått dårligst betalt i hele ligaen

Denne sesongen har uttrykket «expected goals», forkortet xG, blitt et hett tema blant både tilhengere og eksperter, og det diskuteres heftig hvor bra måleverktøy det egentlig er. Kort forklart, sier xG noe om hvor man mål et lag er forventet å score og slippe inn i en kamp, basert på alle sjansene som var i kampen. Egne databaser brukes til å gi hver sjanse en gitt prosent mulighet for scoring. For eksempel betyr en sjanse som har 0,5 xG, at den bør scores på én av to ganger.

Basert på xG-statistikken for alle kampene som spilles, er det også laget egne tabeller. Hvis Brighton-fans ser på xG-statistikken, er det lett å rive seg i håret av frustrasjon når man ser lagets faktiske tabellposisjon. Basert på xG har nemlig Brighton vært det 5. beste laget i Premier League denne sesongen. Kun Manchester City, Chelsea, Liverpool og Manchester United har gjort det bedre basert på xG.

                                                                                                                          Kilde: Pexels

Så hvorfor ligger laget på 16. plass og ikke på 5.
plass? Man scorer ikke på nok av sjansene sine, og man slipper inn flere mål
enn man burde gjort basert på sjansene man slipper til. Samtidig kan man se på
dette som et tegn på at Brighton faktisk har spilt utrolig god fotball denne
sesongen, og Potter har utvilsomt fått laget til å spille underholdende fotball
som skaper masse sjanser. Med bedre prestasjoner i begge endene av banen, kunne
man fort vært oppe og kjempet om en Europa League-plass.

Som regel jevner xG-statistikken seg ut, og hvis det
er tilfellet for Brighton, kan sesongavslutningen blir veldig god. Det er
derfor ingen dum idé å sette noen patriotiske kroner på The Seagulls i kampene
som kommer, og det finnes mange betting sider med gode odds, da laget fortsatt
blir dømt etter nåværende tabellposisjon.

                                                                                                         Kilde: Pexels

xG er tross alt den mest objektive måten man har per dags dato for å måle hvordan et lag gjør det, og hvis man stoler på tallene, har altså Brighton et svært stort potensial, som enda ikke er helt forløst. Hvis det løser foran mål, kan det utvilsomt bli en morsom sesongavslutning, som kan bli med å bygge enda mer håp inn mot neste sesong.

De siste nyhetene
%d bloggere liker dette: