Kampdag

20230521_120243

Det er tid for kamp, hva bør du vite…

Det store målet med reisen er selve fotballkampen, og ikke minst få oppleve den atmosfæren som befinner seg rundt en fotballkamp i Premier League. Det å få oppleve stemningen av over 30.000 elleville fans, som synger av full hals, se sine helter kjempe en nervepirrende kamp mot “bitre fiender”, å føle det ekstasen når det avgjørende målet blir satt inn av hjemmelaget.

Fotball i England er ikke bare en fotballkamp, det er lange tradisjoner, å stå sammen, å føle tilhørighet!

Før kamp

Pub

Du finner mange puber rundt omkring i sentrum av Brighton, og spesielt interessant kan det være å prøve en av de nærmeste til Brighton stasjon, ettersom du sannsynlig skal ta toget ut til kampen. Det betyr at mange supportere vil passere dette området, og du vil merke stemningen bygge seg opp.

På kampdag kan det være vanskelig å få komme inn på disse pubene, så sant du ikke kan vise til sesongkort. Men med å kle seg i Brightons farger, ha kampbillett og et hyggelig smil, så kommer man som regel langt allikevel.

Anbefalte puber i området rundt Brighton stasjon er The Evening Star (Surrey Street), The Railway Bell (Surrey Street) og The Queens Head (Quees Road). Det blir fort trang på pubene så ikke bli for sur dersom noe av ølen skumpes ut på veien fra baren. Husk at ølprisen er relativt hyggelig sett med norske øyne uansett.

 

Bagasje

Å medbringe bagasje til fotballkampen anbefales ikke av flere årsaker, men mange har måtte medbringe seg en liten koffert på sin reise til fotballøyen. Bagasjeoppbevaring under fotballkampen er noe det er fornuftig å ha tenkt på før man reiser ut til stadion.

Dersom man bare skal en snartur innom Brighton helt i starten eller på tampen av reisen, så kan man vurdere en stopp på Gatwick Airport for å leie bagasjeoppbevaring der. 

Skal bagasjen oppbevares i Brighton så må man være klar over at rene bagasjeoppbevaringsplasser på stasjoner ikke finnes slik vi er vant til i fra Norge. Dette er selvsagt av sikkerhetsmessige årsaker. Hotellene rundt togstasjonen oppbevarer heller ikke bagasje annet for sine egne gjester av samme årsak.

Derimot finnes det nettsteder som tilbyr bagasjeoppbevaring i mange engelske byer, og flere av disse har tilhold nært Brighton stasjon. Nettsteder som http://bagbnb.com/og http://stasher.com/ er nettsteder som viser tilbydere av bagasjeoppbevaring. Dette fungerer på samme måte som Airbnb.com med at de videreformidler detaljer og karakter. Husk å kontroller åpningstider slik at de er åpne når du må levere/hente bagasjen din. Eksakt adresse dukker opp når du har bekreftet bestillingen.

 

Til stadion

Fra 2 timer før kampstart kan man ta toget gratis fra Brighton stasjon til Falmer stasjon hvor man finner stadionen kun 100 meter unna. På Brighton stasjon loses man inn i sluser som går til togene i retning Falmer (normalt sett fra spor 7 eller 8). Bare følg anvisninger fra sikkerhetspersonell tilstede. Toget tar omtrent 10 minutter, etterfulgt av ca. 3 minutter gange opp til stadion.

 

 

På stadion

Når man ankommer stadionområdet fra stasjonen så finner man Ticket Office rett fremfor seg. Her kan man få hjelp dersom det har oppstått komplikasjoner rundt kjøpt billett, eller man trenger en utskrift. Du vil da trenge medlemsnummer, navn og skriftlig bekreftelse på kjøpt billett. Dette står beskrevet på billetten tilsendt din e-post.

Utenfor stadionen før kamp kan man besøke supporterbutikken som ligger rett til høyre for Ticket Office når du ankommer stadionen. Her vil det være stor pågang i timene før kampstart, så man må påberegne å stå i kø for å handle.

Rett ved siden av inngangen til supporterbutikken finner man også inngangen til Dick’s Bar som er stadionen sin egne pub. Her også må man være tidlig ute for å ha mulighet til å komme seg inn i tide. Lokalet er å betegne som en moderne stil, og langt i fra noen klassisk engelsk pub.

Det er også anledning til å kjøpe mat og drikke på utsiden av stadion, nærmere bestemt til venstre for Ticket office i matboder du finner der. Typisk mat å få kjøpt er Fish’n Chips, Cheeseburger, Hot dog, o.l., og prisen er helt akseptabelt.

Etter at du har gått inn inngangsportalen til din angitte inngang så må du ikke glemme at det også finnes serveringsmuligheter der. Mange engelskmenn møtes til en øl før kamp inne på stadion, gjerne med å se en eventuelt kamp som vises på TV. Det er ikke lov å medbringe øl ut på tribunen, og ølsalget stenger også ca. 5 minutter før kampstart.

Under kamp

Under pausen åpnes øl og matsalget igjen innenfor tribuneanlegget. Mange engelskmenn er ganske tørste, og har ofte gått noen minutter før dommeren blåste etter halvspilt kamp. Pausen går fort unna hvis du prøver å få kjøpt en øl og besøkt et toalett mens spillerne får sin peptalk.

Etter kamp

Fra stadion

Den enkleste måten å komme seg fra stadion og tilbake til Brighton er gjennom å ta toget som går kun 100 meter fra stadion. Her kan du omtrent følge strømmen av mennesker fra du kommer ut av stadion. Husk at Falmer stasjon har to spor. Sporet nærmest stadion er i retning Brighton, og sporet på andre siden av overgangen er i retning Lewes/Eastbourne. Transporten av folkemengden er godt organisert, og det er bare å følge på. Mengden blir sluset inn på plattform i puljer tilsvarende kapasiteten på toget. Du må regne med stå over noen avganger dersom du ikke stormet ut av stadionen før kampen var over, men togene kommer med få minutters mellomrom.

Togene går gratis i ca. 2 timer etter kampslutt i begge retninger som en del av billettprisen man har betalt for fotballkampen.

På stasjonen skilles mange av tilskuerne seg naturlig i forskjellige retninger. Engelskmenn er tradisjonstro lojal mot sine lokale puber, men pubene i umiddelbar nærhet til stasjonen vil ofte være godt besøkt etter kamp. Men utover det stilner fotballkampen fort over.

Dersom du ikke har det veldig travelt etter at kampen blåses av for fulltid, så er det muligheter til å kjøpe mer drikke før turen går tilbake. 

Skal du videre med tog i retning London eller andre steder, så må du huske å kjøpe togbillett før du går inn på plattformsområdet igjen. Tog i retning Gatwick og London er ofte i spor 5 eller 6. Gatwick Express har normalt avgang hvert 30. minutt. 

Dersom Brighton spiller hjemmekamp tidlig lørdag kan man fint rekke ettermiddagsflyet hjem fra Gatwick, noe som er kjekt dersom man ønsker å redusere reisebudsjettet for turen. 

Dersom kampen spilles som siste kamp søndag, så kan man også rekke siste flyet hjem søndags kveld. Det krever nok at man planlegger litt, og går 2-3 minutter før dommeren blåser av. Til Oslo har Norwegian avganger både 20:40 og 21:40 for høsten 2020. Det vil gi 2t 10 minutter eller 3t 10 minutter fra kampslutt til flyavgang på Gatwick mot Oslo. Redaktøren har ved et tilfelle valgt å ta toget til Lewes (5 minutter), hvor man har forhåndsbestilt taxi videre til Gatwick. Taxien ble bestilt til 40 minutter etter kampslutt, og kjøreturen til Gatwick tok ca. 45 minutter. Men dette er nok ikke like enkelt dersom man har bagasje å sjekke inn.