Reisen til Brighton

En reise til Brighton er for mange både veldig lett og raskt. Ikke alle vet at Brighton for mange nordmenn er raskere å reise til enn f.eks. hvis man skal til London. Brightons unike plassering ved kysten kun 25 minutter rett sør for en av hovedflyplassene, gjør reisen til en tur som er lett å planlegge og gjennomføre. Det er ikke alle engelske fotballbyer som kan si det samme!

La oss gi deg noen reisedetaljer som gjør din terskel for å reise til Brighton enda lavere.

Fly til og fra Norge

Nærmeste flyplass til Brighton er Gatwick International Airport, som er en av hovedflyplassene rundt London. Gatwick ligger plassert rett sør for London, en reise som tar omtrent 30 minutter til London Victoria med flytoget Gatwick Express. Reiser man derimot med samme tog i motsatt retning fra Gatwick så havner man etter ca. 25 minutter i badebyen Brighton, også kalt Londons Riviera.

Men en reise til London står høyt i kurs hos nordmenn, både grunnet shopping, kultur og fotball, slik at det lønner seg å være tidlig ute med å bestille flyreisen. For å sikre en en lavest mulig pris, spesielt tilbake til Norge på søndags ettermiddag, er det en fordel å ikke drøye for lenge med å bestille. Derfor kan det være en tanke å vurdere å ta hjemreisen mot Norge mandag eller tirsdag. PS! Husk at det ofte spilles fotball søndags ettermiddag og mandags kveld også.
 

Det finnes også muligheter å reise via andre flyplasser, men det vil kreve lengre reisetid.

Reisetid mellom Brighton og Gatwick Airport:35 min  25 min  45 min:
 
Norwegian er en stor aktør blant flyselskapene på Gatwick, og flyr direkte fra og til 4 norske byer (Oslo (Gardermoen), Bergen, Trondheim, Stavanger), de fleste steder med flere daglige avganger. Norwegian benytter også Gatwick som sin hub videre til USA og Sør-Amerika, og det kan derfor også være mange reisende lørdag ettermiddag til Norge. 

Gatwick består av 2 terminaler (North og South), hvor flyene til Norge benytter Terminal South. Det krever noe gåavstand dersom du er uheldig med gaten flyet ditt skal benytte, men her kan det også være veldig kort avstand dersom du er mer heldig.

Med sin nærhet til Brighton, og lette reise videre dit, vil vi sterkt anbefale Gatwick som viapunkt på reisen.

 
 

Fra Gatwick er det kun kjøring på strake motorveien ned til Brighton langs motorvei M23 (også kjent som derbykampene mellom Brighton og Crystal Palace). Det tar ikke mer enn ca. 35 minutter å kjøre de 43 kilometerne som er distansen mellom disse punktene. Ønsker du å reise med taxi så må du regne med ca. £50 – £75 avhengig av etterspørselen på angitt tidspunkt.

 
 

Togene mellom London og Brighton benytter også Terminal South for sine avganger og ankomster, og det er meget effektiv avtand mellom fly og tog. Ved togstasjon i Terminal South anbefaler vi å gjøre seg kjent med billettautomatene der, da disse er effektive når du er kjent med dem, noe du også får bruk for senere på reisen.

Ved billettkjøp kan du velge mellom å reise med togselskapet “Thameslink” til Brighton, eller “Any permitted”. Ved det siste alternativet kan du velge å reise også med Gatwick Express til Brighton. Thameslink er lokaltog mellom London og Brighton, og stopper ved noen flere stasjoner enn Gatwick Express. Sistnevnte opererer ofte uten stopp mellom Gatwick og Brigton, og tar 25-30 minutter. Thameslink benytter ca. 35 – 45 minutter på samme strekning. 

Prisen for å reise med tog er ca. £5.40 pr. voksen for Thameslink, og ca. det dobbelte dersom du ønsker å kunne reise med Gatwick Express. Merk at dersom dere reiser 3 eller flere sammen, så får man 3 for prisen av 2, så da kan det være lurt å slå seg sammen. 

NB! Ta vare på billettene hele reisen, da dere trenger de for å komme ut av stasjonen på ankomststedet.

PS! Under optimale reisebetingelser så har redaktøren opplevd en reisetid på 1 timer 45 minutter fra kampslutt på Amex Stadium til sikkerhetskontrollen på Gatwick.

 

National Express kjører expressbuss mellom Brighton og Gatwick Airport (South Terminal). Reisetiden tar ca. 45 minutter fra rutebilstasjonen i Brighton, men her er det også mulig å hoppe på noen flere steder langs veien. Man kan påberegne ca. £10 pr. voksen for reisen 1 vei. Vi anbefaler at man bestiller reisen gjennom National Express i forkant for å være sikret plass.

Reisetid mellom Brighton og Heathrow Airport:1t 10 min 1t 58 min   4t 40 min:

Et alternativ til Gatwick er Londons hovedflyplass Heathrow International Airport, og befinner seg sørvest for London. Selv om flyplassen ligger et stykke lenger unna Brighton enn Gatwick, så er det flere flyselskap å velge mellom hvis du vil fly hit. Både SAS og Brittish Airways har direkteruter fra Oslo, Bergen og Stavanger til Heathrow, og flere av stedene har flere daglige avganger.

En reise til Brighton fra Heathrow med tog vil kreve en reise via det sørlige London, og deretter overgang til andre tog eller t-bane. Reiser man derimot med bil så kan man holde seg unna de mest trafikerte områdene med å forholde seg til motorveiene A25 og M23. For tiden opererer ikke National Express med direktebuss mellom Brighton og Heathrow, slik at man må reise via London med buss.

Heathrow er en langt større flyplass enn Gatwick, ikke minst når det gjelder antall terminaler. SAS til/fra Norge benytter Terminal 2, mens Brittish Airways benytter Terminal 5

 
 

Det klart raskeste alternativet mellom Brighton og Heathrow er å kjøre bil langs motorveiene A25 og M23. Selve avstanden er ganske nøyaktig 10 mil på fin motorvei, og burde dermed ikke ta mye over 1 time å kjøre (vel å merke på riktig side av veien). Ønsker man å ta taxi den samme strekningen så koster det estimert mellom £120 – £180 avhengig av etterspørsel på angitt tidspunkt.

 
 
En reise til/fra Brighton til Heathrow med tog vil kreve å reise via London Victoria, for der å bytte til t-banen til Heathrow. Men selve reisetiden er ikke veldig avskrekkende når “alt går på skinner”. Den estimerte reisetiden er ved reise med Gatwick Express mellom London Victoria og Brighton, og vil ta noe lenger tid ved bruk av lokaltog. Prisen fra Brighton til Heathrow koster ca. £35 en vei.

 

National Express kjører ikke bussrute direkte mellom Brighton til Heathrow for tiden. Ønsker man å reise med buss fra Brighton til Heathrow så skjer bussreisen via London Victoria, noe som medfører meget lang reisetid. Prisene varierer fra £15 til £23. Men sjekk avganger og bestill i god tid ettersom noen avganger har lenger reisetid. National Express anbefaler at man beregner 3 timer margin fra bussens beregnede ankomst til flyets ordinære avgangstid på Heathrow.

Reisetid mellom Brighton og Stansted Airport:1t 30 min  2t 23 min   t  min:

Stansted Airport er plassert nordøst for London og opereres fra Oslo av Ryanair. Det betyr at man kan oppleve å finne veldige billige flybilletter, men det vil altså kreve litt reisetid og -kostnader å komme seg til / fra. Flyplassen kan oppfattes som kaotisk gjennom sikkerhetskontrollen, og lange avstander å gå til gate. Det anbefales å beregne god tid.
 
 

Med bil er det ca. 150 kilometer å kjøre langs motorveiene M25 og M23, og man passerer London på østsiden av byen. Det kan være noe vanskligere å beregne kjøretiden i enkelte tidsrom av døgnet, og 1 time 30 minutter er uten nevneverdig trafikk. Du kan beregne opptil 2 timer 15 minutter ved litt mer trafikkert tidsrom.

 
 
En reise med tog mellom Stansted og Brighton vil kunne ta minst 2 timer 23 minutter når alt går som planlagt. For å oppnå denne reisetiden må man  Stansted Express (flytoget til Stansted) til/fra Liverpool Street station i London, T-bane (Nothern Line) mellom Liverpool Street og London Bridge, og lokaltoget mellom London Brigde og Brighton.
 

 

 
 
Inget godt reisealternativ på denne ruten

Reisetid mellom Brighton og Luton Airport:1t 40 min  2t 10 min   t  min:

Luton Airport er plassert nordvest for London og opereres fra Oslo av flyselskapet Wizz Air. Det betyr at man kan oppleve å finne veldige billige flybilletter, men det vil altså kreve litt reisetid og -kostnader å komme seg til / fra flyplassen.

 
 

Det er ca. 146 kilometer med Luton International Airport og Brighton. Fra Luton Airport følger man motorveiene M1, M25, og M23 på vestsiden av London ned til Brighton. Tidsestimatet på 1 time og 40 minutter baserer seg på lite trafikk, og det kan være greit å beregne opptil ca. 30 minutter til.

 
 
Luton Airport Shuttle tar deg med buss mellom flyplassen og Luton Airport Parkway Bus station (ca. 5 minutter), før du kan ta lokaltoget Thameslink hele veien fra Luton Airport Parkway Bus station til Brighton. Turen tar rett i overkant av 2 timer og koster fra £37 en vei for voksen.
 

 

 
 
Inget godt reisealternativ på denne ruten

%d bloggere liker dette: