Fabian Hürzeler:

Hva venter oss nå, Fabian?

Brighton fortsetter å sette fotavtrykk i Premier League når de nå har hentet inn tidendes yngste Premier League-manager, 31-årige Fabian Hürzeler. Hans managerkarriere står i stor konstrast med hans karriere som spiller, til tross for hans unge alder, og kan bringe oss tilbake til Europa.

Facebook
Twitter

Den amerikanskfødte tyskeren (halvt tysk/halvt sveitsisk) har inngått en 3-årig kontrakt som binder ham til Brighton frem til juni 2027. Med det ble 31-åringen tidenes yngste manger i Premier League, en rekord som Attilio Lombardo i Crystal Palace har hatt siden 1998.

Fabian Hürzeler kommer fra rollen som manager for tyske FC St. Pauli hvor han i sin første sesong førte laget opp til 1. Bundesliga etter 13 år i 2. Bundesliga. I løpet av denne sesongen oppnådde laget 2,16 poeng pr. kamp i gjennomsnitt, og endte 1 poeng foran Holstein Kiel.

Så hvem er denne Fabian?

Hürzeler ble født i Texas i 1993, da hans sveitsiske far jobbet i USA. Tilbake i sin mors hjemland Tyskland, spilte han i de lavere ligaene for reservelagene til Bayern München og Hoffenheim, før han sluttet seg til amatørklubben FC Pipinsried som spillende trener i 2016.

Mens hans spillerkarriere avtok tidlig i 20-årene, blomstret hans trenerkarriere raskt, da han tok rollen som assistenttrener for Tysklands U18 og U20 lag. I 2020 rekrutterte St. Pauli ham som assistent til daværende hovedtrener Timo Schultz – mannen han skulle etterfølge i rollen, opprinnelig på midlertidig basis, i desember 2022. Fra én seier på de siste 13 kampene med Schultz, vant St. Pauli deres første 10 kamper med Hürzeler ved roret.

I april 2023, i en alder av 30, hadde han fullført sin UEFA Pro-lisens og blitt utnevnt til St. Pauli-manager på permanent basis. Opprykk til Bundesliga den påfølgende sesongen var en annen milepæl i hans meteorlignende start på livet som hovedtrener. Nedenfor har våre UEFA-lisensierte trenere analysert Hürzelers taktikker og spillestil hos St. Pauli.

Midtstopper inn i midtbanen 

I løpet av Hürzelers første hele sesong med St. Pauli hadde laget hans i gjennomsnitt 57,4 prosent ballbesittelse, det nest høyeste tallet i Tysklands andre divisjon (2. Bundesliga). Deres dypere oppbygging involverte ofte en overgang fra tre midtstoppere – i en initial 3-4-3-formasjon – til bare to. Den midterste i trioen – Eric Smith – beveget seg inn i en pivotrolle, uten ball. Siden Smith har tilbrakt mesteparten av karrieren som defensiv midtbanespiller, ga Hürzelers omstilling av svensken fortsatt laget et solid pasningsgrunnlag når han var i midtbanen, for å progresere opp på banen. Når Smith ikke var tilgjengelig, holdt Hürzeler fast ved denne taktiske ideen, og flyttet Hauke Wahl inn i midtbanen i stedet.

Skapelse av sjanser 

Hürzelers lag utførte nest flest pasninger i 2. Bundesliga i 2023/24, men spilte nest færrest gjennombruddspasninger. Dette betydde at de ofte måtte bryte kompakte blokker hvor det var minimalt med plass bak. En annen indikasjon på at motstanderlagene satte seg tilbake og dannet kompakte blokker, var at St. Pauli hadde den høyeste PPDA mot seg gjennom sesongen. Videre spilte Hürzelers lag det fjerde høyeste antallet innlegg i divisjonen. Innsnevrede motstanderforsvar var fornøyd med å gi fra seg plass ut bredt, mens de begrenset St. Paulis sjanser til å trenge gjennom.

Totalt sett kom 60 prosent av St. Paulis innlegg fra deres høyre side. Høyre vingback Manolis Saliakas og høyre ving Dapo Afolayan var en sterk duo som lagets mest produktive innleggsspillere. Med Afolayan opererende som ving i fronttrioen, betydde hans bevegelser ut bredt at St. Pauli innledningsvis mistet en sentral tilstedeværelse i frontlinjen. Men med Smith som beveget seg inn i midtbanen fra sentralt forsvar, kunne en av de sentrale midtbanespillerne da angripe høyere, og erstatte Afolayan. For det meste var dette Hartel, som var fjerde høyeste målscorer i 2. Bundesliga med 17 mål, bak tre spillere bundet på 22.

Bred pressfelle 

St. Pauli var åttende i 2. Bundesliga for PPDA-metrikken, noe som indikerer at de benyttet noe høyt press når det var hensiktsmessig, men ikke så mye som andre lag. I stedet favoriserte de midtblokker når de forsvarte seg. Når Hürzelers lag hoppet frem for å vinne ballen høyt, tvang de ofte spillet ut i brede områder og bort fra midten. Dette skjedde oftere på høyre side, muligens med tanke på å vinne ballen tilbake for å mate deres angrepskombinasjoner på denne siden. Det skjedde også på venstre side, der vingene spilte en nøkkelrolle i presset.

Forsvarsblokk 

Når de forsvarte seg, men ikke presset, konverterte St. Pauli til en bakre femmer – vanligvis i en 5-4-1 struktur. Den fremrykkende midtstopperen – Smith eller Wahl – falt raskt tilbake i bakre linje, med vingbackene som gjorde det samme for å danne en defensiv enhet på fem. Vingene Saad og Afolayan falt inn i andre linje, og arbeidet sammen med de to sentrale midtbanespillerne. Det etterlot seg en enslig spiss, Eggestein, til å skjerme tilgangen til den dypeste motstandspivoten.

Saad og Afolayan smalnet inn når de hadde dannet andre linje. Ved å gjøre det, hjalp de de to sentrale midtbanespillerne med å beskytte midten av banen, ofte når de møtte en sentral midtbanetrio. Dette betydde å gi fra seg plass i de brede områdene, men fordi Hürzeler deployerte en bakre linje på fem, hadde den nærmeste vingbacken til ballen tillatelse til å aggressivt hoppe ut. Vingbacken kunne da stoppe innlegg ved kilden, samt pasninger inn mot en tier, og tvinge spillet rundt. Der, hvis innlegg ble spilt inn i St. Paulis område, kunne de tre midtstopperne vanligvis håndtere dem.

Kilde: https://www.coachesvoice.com/
Tony Bloom forteller at fra starten av prosessen med å ansette den nye hovedtrener, var Fabian alltid en fremstående kandidat som fanget oppmerksomheten med sitt eksepsjonelle arbeid i St. Pauli de siste atten månedene.

Han har en spillestil som stemmer overens med hvordan man vil at Brighton & Hove Albion-lag skal spille, og at man er sikker på at  det er en stil supporterne vil sette pris på, og nyte, forteller Tony Bloom.

“Fabian har også en utmerket trenerbakgrunn og har jobbet med det tyske fotballforbundet på forskjellige aldersgrupper. Vi er virkelig spente på å begynne å jobbe med Fabian for å forberede oss til den kommende sesongen.”, fortsetter han.

Paul Barber legger til: “Han har allerede vist på relativt kort tid som hovedtrener at han er en av de mest innovative trenerne i fotballen, og vi ser frem til å forberede oss til neste sesong.”

Andre superlativer

Omtalen fra den tyske avisen Bild er ikke snau! «Genial, moderne og effektiv» – Neste generasjon supermanager!!

 

De siste nyhetene

Legg inn en kommentar

Legg inn en kommentar